Receptai
Krosnelėje galite kepti ne tik picą, bet viską, ką keptumėte orkaitėje. Maistas iškeptas natūralių malkų karštyje įgauna neapsakomą skonį ir kvapą.

DZŪKIŠKOS BANDOS
Total Time 2 hours hrs
Course Appetizer
Cuisine American
Servings 4 žmonėms
Ingredients
- 6 vnt. nuplauti, džiovinti kopūsto lapai Kopūstai
- 5 kg žalių bulvių
- 2 kg virtų bulvių
- 2 v.š. grietinės
- 2 v.š. druskos
- 100 g sūdyti lašiniai (šoninė)
- 1 vnt. svogūnas
- 1 st. pieno
Notes
Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite(sumalkite), žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo (koposto lapo storąją dalį reikia nupjauti, kad gautas mišinys tolygiai priglustų prie pečiaus dugno).
Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. (arba kol gražiai apskrus).
Iškeptą bandą supjaustom (arba suplėšom) į 4-6 dalis ir sudedam į puodą. Užpilame padažu, kurį ruošiam taip:
į pakepintų svogūnų ir šoninės masę pilam pieną (grietinėlę) ir pakaitinam iki užvirimo. Gautą turinį užpilame ant bandų, uždengiame ir 15-30 min paliekam šiltai ( dažniausiai tiek laiko neiškenčiam ir suvalgom anksčiau).
Patarimas: norint lengvai nuimti prilipusį kopūsto lapą nuo bandos, tik išėmus jas iš pečiaus reikia tuojau pat suglausti dvi bandas kopūstų pusėmis, uždengti rankšluostuku ir palikti porai minučių pailsėti, tada lapai labai lengvai nusiima palikdami nuostabų kopūsto lapo antspaudą.

ŠAKŠUKA – IZRAELIETIŠKA KIAUŠINIENĖ
Course Breakfast
Servings 4
Ingredients
- 5 vnt. kiaušiniai
- 4 vnt. pomidorai
- 1 vnt. paprika
- 1 vnt. svogūnas
- 2 skilt. česnakų
- 1 š. aitriosios paprikos
- 1 š. saldžiosios paprikos
- 1 žiupsnelis druskos
- 1 žiupsnelis pipirų
- 1 š. sviesto / aliejaus kepimui
Notes
Pasiruoškite daržoves: svogūną supjaustykite kubeliais ar griežinėliais, česnaką sukapokite, papriką supjaustykite juostelėmis, pomidorus nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Įkaitinkite keptuvėje aliejų. Apkepinkite svogūnus kelias minutes iki taps gelsvi ir salstelėję (man labiausiai patinka raudoni svogūnai. Bet kuriuos svogūnus kepdama, juos apibarstau rudu cukrumi, gaunasi truputį karamelizuoti). Sudėkite česnaką ir pakepkite apie minutę iki česnakai paskleis aromatą. Sudėkite papriką ir pakepinkite iki paprika suminkštės. Sudėkite pomidorus, prieskonius ir ant vidutinės ugnies troškinkite kokias 10 minučių iki padažas sutirštės. Paragaukite ir įdėkite pagal skonį druskos bei pipirų. Jeigu norisi aštriau, pridėkite dar aitriosios paprikos.
Po vieną ant padažo muškite kiaušinius - pirma šaukštu padaže padarykite duobutę, tada į ją muškite kiaušinį. Keptuvę uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir kepkite kokias 7 - 15 minučių iki norimo trynių iškepimo laipsnio.
Patiekdami galite pabarsyti žalumynais: kalendra, baziliku ar kitais mėgstamais. Taip pat čia labai tinka fetos sūris.

KEPTA ĮDARYTA ANTIS (ŽĄSIS, VIŠTA, KALAKUTAS)
Krosnį iškūrenkite iki 220°-230°C. Antį kepkite pagal svorį - 1 kg - 1 val. Pavyzdžiui, jeigu antis sveria 2,5 kg, ją kepkite 2,5 val.
Course Main Course
Notes
Antį nuplaukite, nusausinkite tapšnodami popieriniais rankšluoščiais. Nupjaukite pasturgalinę liauką (mažas iškilus taškelis ant išorinės uodegos pusės) ir perteklinius riebalus nuo apatinės dalies. Medų (jeigu kietas pašildykite) sumaišykite su aliejumi (arba tirpintu sviestu), citrinų sultimis, išspaustu česnaku, saldžia paprika, cinamonu, druska ir pipirais. Šiuo mišiniu gerai ištrinkite tiek anties išorę, tiek ir vidų. Jei turite laiko, pamarinuokite šaldytuve bent kelias valandas arba pernakt (laikydami šaldytuve niekuo neuždenkite, kad antis apdžiūtų).
Antį ištraukite iš šaldytuvo 1-2 val prieš kepimą, jog sušiltų kambario temperatūroje. Krosnį iškūrenkite iki 220°-230°C.
Obuolius (lupti nereikia) supjaustykite postambiais gabaliukais, išpjaukite sėklas. Sumaišykite su džiovintomis spanguolėmis arba slyvomis, džiovintais čiobreliais, cinamonu ir džiūvėsėliais. Obuolių įdaru įkimškite antį, įdėkite rozmarino arba čiobrelio šakelę (jei naudojate), anties kojas suriškite siūlu. Jei įdaro norite įdėti daug, anties kaklą užsiūkite, įdarykite paukštį didesniu obuolių įdaro kiekiu, užsiūkite apatinę dalį, tada suriškite kojas.
Antį dėkite ant grotelių. Po grotelėmis pakiškite skardą su šlakeliu vandens.
Pirmą pusvalandį antį reikia uždengti. Antį kepkite pagal svorį - 1 kg - 1 val. Pavyzdžiui, jeigu antis sveria 2,5 kg, ją kepkite 2,5 val.
Jei turite mėsos termometrą, galite antroje kepimo pusėje imti juo tikrinti - antis bus iškepusi, kai storiausioje vietoje mėsos temperatūra sieks 75°C.
Kepimo metu kas 20-30 min. galite aptepti antį nuvarvėjusiais riebalais.
Iškeptą antį ištraukite, uždenkite folijos lakštu ir palikite „pailsėti“ 15-20 min.
Keyword kepta antis, Kepta žąsis, Keptas kalakutas