Pagrindiniai faktai apie picą

  • Pica– krosnyje iškeptas, dažniausiai apvalus plokščias kepinys su pomidorais, sūriu bei įvairiais ingridientais.
  • Manoma, kad šis žodis kilo iš lotyniško atitikmens „picea“, kas reiškė duoną, keptą krosnyje.
  • Dar Persijoje, apie V a. pr. Kr., buvo kepami paplotėliai su datulėmis.
  • Istoriniai šaltiniai tvirtina, kad pirmą kartą sąvoka „pica“ nuskambėjo maždaug 997 metais Italijoje.
  • 1522 m. į Europą buvo atvežti pomidorai. Po poros šimtų metų ši daržovė tapo nepakeičiamu šio patiekalo ingridientu.
  • Tokias picas, kokias valgome šiandien, kepti pradėjo Neapolio gyventojai.
  • 1830 m. Neapolyje buvo atidaryta pirmoji picerija.
  • Teisiškai pica buvo pripažinta 1889 metų birželio 1 d., kai Neapolyje karalienei Margaritai buvo iškepta pica su raudonais pomidorais, mocarela ir žaliais bazilikų lapeliais (Italijos vėliavos spalvų pica). Ši pica buvo pavadinta Margarita.
  • Apie Neapolyje populiarų patiekalą dauguma italų buvo mažai girdėję ir tik apie 1970 metus pica užkariavo likusią Italiją.
  • Spalio 25-oji visame pasaulyje žinoma kaip profesionali picajolų („pizzaiolo“) šventė (taip Italijoje vadinami profesionalūs picų kepėjai).
Pirkinių krepšelis
Scroll to Top