Pica: pomidorai, sūris ir turtinga istorija

Italų nacionalinis patiekalas „pizza“ (iš itališko žodžio „pizzicare“ – būti aštriam) tapo vienas populiariausių pasaulyje, kai 19 amžiaus pabaigoje atvyko Amerikon kartu su italų emigrantais. Tačiau jo prototipus ragavo dar senovės egiptiečiai, graikai bei romėnai. Kai 1522 m. į Europą buvo atvežti pomidorai, Neapolyje atsirado itališkosios picos „pramotė„, o 17 amžiuje – picų kepimo meistrai, vadinami picajolais („pizzaiolo“).

Nors picą išpopuliarino amerikiečiai, būtent Italija yra pripažintoji jos tėvynė. Būtent į šią šalį vyksta patiekalo mėgėjai iš viso pasaulio. Didžiausias įvykis jiems – rugsėjo viduryje Neapolyje vykstantis Picos festivalis.

Tikra pica.

Italai pripažįsta tik 3 picos rūšis, tai:

  • „Margarita“ su šviežiais San Marcano rūšies pomidorais, baziliku ir šviežiu, nebrandintu sūriu mocarela iš Pietų Apeninų,
  • „Ekstra Margarita“ su vyšniniais pomidorais ir buivolių pieno mocarela,
  • „Marinara“ su pomidorais, česnaku, alyvuogių aliejumi ir raudonėliais.

Skubantiems.

Šio recepto tešlą picai pasigaminti nesudėtinga, tai užtruks 5-7 minutes.

Jums reikės: 1 stiklinės kefyro, maždaug 2,5 stiklinės miltų, 1 kiaušinio, 1 šaukšto augalinio aliejaus (bekvapio), pusės šaukšto cukraus ir pusės šaukštelio sodos.

Miltus sumaišykite su soda ir druska.

Suplakite kiaušinį ir supilkite į kefyrą.

Į kefyrą palaipsniui suberkite miltus. Sumaišykite, kol masė taps vientisa. Tešla turi būti tampri. Jeigu miltų mažai – dėkite dar.

Įberkite į tešlą šiek tiek cukraus ir įpilkite šaukštą augalinio aliejaus.

Dėkite įdarą.

Picos padažas.

Geram picos padažui reikia gerų šviežių pomidorų, 5 česnako skiltelių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 1 šaukšto cukraus, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Pomidorus (luobelę nulupkite) susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.

Keptuvėje su alyvuogių aliejumi pakepinkite svogūną ir česnakus. Sudėkite pomidorus, patroškinkite, pasūdykite, užberkite pipirų, dar patroškinkite. Kai padažas sutirštės, berkite cukraus.

Suplakite padažą elektriniu plaktuvu.

7 gardžiausi picų įdarai.

Bet kurios picos svarbiausi ingredientai – paplotis, pomidorai bei sūris. Visa kita – jūsų skonio ir fantazijos reikalas…

Vegetarams

Tinka visi daržovių deriniai. Vienas sėkmingiausių – baklažanai ir paprika. Skanu ir alyvuogių aliejuje apkepti jaunų špinatų lapeliai su česnaku bei kelių ančiuvių filė.

Jūrų gėrybių mėgėjams

Krevetės, aštuonkojai, tunas, žiedeliais supjaustytos alyvuogės – tai jūros gėrybių mėgėjo pica.

Grybautojams

Tinka visi valgomi miško grybai, labiausiai – voveraitės ir raudonviršiai. Grybus pakepinkite su sviestu, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir apkepkite su aliejaus ir sviesto mišiniu. Picos padą ištepkite grietine, užbarstykite trupintos gorgonzolos. Galima dėti ir paprikos.

Alkaniems

Vienas sočiausių įdarų variantų: vištienos gabaliukai, raudonasis svogūnas, alyvuogės, kukurūzai, kumpis.

„Ūkininkams“

Tokia pica populiariai vadinama „kaimiška“, ją dažniau renkasi „ūkiškai“ mėgstantys pavalgyti vyrai. Įdaras paprastas ir sotus: įvairi rūkyta dešra, kumpis, marinuoti agurkėliai, svogūno žiedai, galima pagardinti artišokais ir grybais.

Aistringiems

Aštrių pojūčių mėgėjams reikės 100 gramų faršo, dviejų aitriųjų pipirų, 1 svogūno, 1 šaukšto aliejaus, 2 pomidorų, petražolių, prieskonių. Viską susmulkinkite, sumaišykite, dėkite ant pado ir kepkite.

Smaguriams

Jums reikės 10 kivių, stiklinės grietinėlės, 150 g cukraus pudros, 2 kiaušinių, 50 g konjako.

Kivius nulupkite, supjaustykite maždaug 1 cm gabaliukais ir padenkite jais visą picos paplotėlį. Suplakite kiaušinius palaipsniui pildami grietinėlę, suberkite pusę cukraus pudros ir konjaką. Šią masę per sietelį supilkite ant kivių. Kepkite apie 20 minučių orkaitėje, paskui apibarstykite cukraus pudra.


Nepamirškite, kad picos pusgaminiuose, kuriuos imate iš šaldymo vitrinų parduotuvėje, kaip ir kitame greitame maiste, yra daug druskos, sočiųjų (blogųjų) riebalų ir konservantų. Mokslininkai nustatė, kad dažnai valgant greitą maistą, 50 proc. padidėja tikimybė susirgti depresija.

MARGARITA. 1889 m. karalienės Margaritos Savojietės apsilankymo Neapolyje proga buvo iškepta pica. Raudoni pomidorai, balta mocarela ir žali bazilikų lapeliai simbolizavo Italijos trispalvę. Toji pica ir buvo pavadinta „Margarita“.

AR ŽINOTE, KAD…

  • Italai yra išleidę įstatymą, kuriame detaliai aprašytas tikros picos receptas. Jo laikymąsi prižiūri specialūs vyriausybės inspektoriai.
  • Pagal šį įstatymą, tikra pica turi būti su plonyte plutele, pomidorai gali būti tik tam tikrų rūšių, o sūris – tik mocarela.
  • Leidžiami prieskoniai: bazilikas, česnakas, raudonėlis ir alyvuogių aliejus.
  • Tešlą reikia mėtyti ir sukti rankomis – nieku gyvu ne kočioti. Kočėlas – tai šventvagystė.
  • Tikra pica kepama tik krosnyje deginant malkas, esant 300 – 400 laipsn. C temperatūrai.

Šaltinis: Vakarų ekspresas

Pirkinių krepšelis
Scroll to Top