Dzukiskos bandos

DZŪKIŠKOS BANDOS

Ingredientai:

Kopūstai – 6 vnt. džiovinti, nuplauti kopūsto lapai;

Bulvės – 5 kg  žalių ir 2 kg virtų bulvių;

Grietinė – 2 v. š.;

Druska – 2 valg. š.;

Sūdyti lašiniai (šoninė) – 100 g;

Svogūnas – 1 vnt.;

Pienas – 1 st.

Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos – jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite(sumalkite), žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo (koposto lapo storąją dalį reikia nupjauti, kad gautas mišinys tolygiai priglustų prie pečiaus dugno).

Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. (arba kol gražiai apskrus).

Iškeptą bandą supjaustom (arba suplėšom) į 4-6 dalis ir sudedam į puodą. Užpilame padažu, kurį ruošiam taip:

į pakepintų svogūnų ir šoninės masę pilam pieną (grietinėlę) ir pakaitinam iki užvirimo. Gautą turinį užpilame ant bandų, uždengiame ir 15-30 min paliekam šiltai ( dažniausiai tiek laiko neiškenčiam ir suvalgom anksčiau).

Patarimas: norint lengvai nuimti prilipusį kopūsto lapą nuo bandos, tik  išėmus jas iš pečiaus reikia tuojau pat suglausti dvi bandas kopūstų pusėmis, uždengti rankšluostuku ir palikti porai minučių pailsėti, tada lapai labai lengvai nusiima palikdami nuostabų kopūsto lapo antspaudą.

Pirkinių krepšelis
Scroll to Top